Kek en Hip CAL – De Lacy Roundabout Col – Week 1

Kek en Hip CAL – De Lacy Roundabout Col – Week 1

Haak in zes weken je eigen col met de Crochet Along. Een gratis haakpatroon van de Lacy Roundabout Col van Kek en Hip.

Daar gaan we! De eerste week van de allereerste CAL van Kek en Hip. De Lacy Roundabout Col.
Zó leuk en ook zó spannend tegelijk!

“Crochet Along” (CAL) heeft als letterlijke vertaling “haak mee”. Er zijn heel wat CAL projecten te vinden om bij aan te haken.
Wikipedia vertelt:
Haken is een proces van het maken van textiel door een haaknaald te gebruiken om lussen van garen, draad of strengen van andere materialen in elkaar te grijpen. De naam is afgeleid van de Franse term ‘crochet’, wat ‘kleine haak’ betekent.
En wist je dat de eerste bekende gepubliceerde patronen verschenen in 1823 in het Nederlandse tijdschrift Penélopé? Hierin werden 5 gehaakte portemonnees beschreven. In 1823 haakte men dus al samen een portemonnee en nu, bijna 200 jaar later, haken we samen de Lacy Roundabout Col. Leuk!

Toen ik deze col vorige winter (die échte winter met sneeuw en ijs…) bedacht en haakte voor mezelf denk ik dat ik onbewust misschien deze CAL toch al in gedachten had want de gebruikte steken schreef ik ‘voor de zekerheid’ maar alvast uit. `
Soms lopen dingen zoals ze lopen en het duurde ruim een jaar voordat ik er een echt patroon van maakte. Maar daar gaan we….

Week 1
Gezellig dat je erbij bent deze eerste Kek & Hip CAL. In zes weken haak je, in 55 rondes, je eigen col. Gewoon thuis op de bank, op het moment dat het jou uitkomt, met thee en een lekker taartje erbij bijvoorbeeld. De opengewerkte steken in deze col geven een soort kanten(lacy)effect. Natuurlijk kan iedereen mee doen met deze CAL. Houd er wel rekening mee dat als je in een andere garenkwaliteit mee haakt de maten van je col kunnen afwijken. Ik gebruikte het zachte DMC magnum Tweed (kleurnummer 751). Maar natuurlijk kun je ook ander garen kiezen. En, ook fijn om te weten, sjoemelen maakt absoluut niets uit. Staat er dat je op 260 steken uit moet komen bijvoorbeeld en moet jij, om dat aantal te bereiken, een steekje meerderen of 2 steken samen haken? Geeft niets. Ziet niemand. En ben je toe aan een nieuwe bol wol? Knoop de nieuwe draad vast aan de bol die bijna op is en haak verder. Op het laatst steek je de draadjes gewoon weg. Oh en nog een tip voor het tellen van de steken. Steeds, als ik in het patroon weer bedacht te gaan tellen, markeerde ik elke keer na 50 steken met een markeerder. Dat is, vind ik, overzichtelijker. Steeds ongeveer 260 steken moeten tellen is namelijk gevoeliger voor telfoutjes. Het is maar een tip.
Voor nu wens ik je veel plezier met jouw eigen roundabout.Ik hoop dat jullie elkaar willen helpen. Dit blog, en dus ook deze CAL, bestier ik alleen en alle hulp is dus meer dan welkom. Wat dan direct een mooi bruggetje is naar een ‘dankjewel’ aan Esther en Tertia die het patroon uitgebreid getest hebben. Echt fijn dames, bedankt.
Succes met week 1 van de CAL waarin je oa. verlengde vasten, een opstaand richeltje, open blokjes en pareltjes gaat haken. Een mooi begin van je eigen col.
En ben je klaar? Deel je dan een mooie foto via je socials met #kekenhipcolcal en/of #lacyroundaboutcol? Leuk!

Wil je nog iets meer informatie over de col en de CAL? Die vind je hier